Jarná očista s jogou

08.04.2014 09:05

Článok z aprílového časopisu Dieťa so zostavou na podporenie jarnej detoxikácie : 4_2014_dieta.jpg

Jarná očista s jogou

Človek je súčasťou prírody, a tak ako príroda sa na jar začína prebúdzať a mení sa, tak aj my cítime zmeny v našom živote. Dni sa predlžujú, slnko sa vracia do našich životov, príroda žiari farbami, zvieratá zhadzujú zimnú srsť, sneh sa roztápa.

Jar je obdobím, kedy ožíva všetko okolo, aj v nás.

Po zime, kedy sa telo prirodzene preplo do pokojného a úsporného režimu, sa aj my začíname „zobúdzať“. Obdobie, kedy sme si dopriali viac oddychu a jedla sa skončilo a je čas odľahčiť naše telo a nabrať čerstvú energiu do novej fázy roka.

Organizmus je ešte po zime spomalený a zanesený, preto aj sám automaticky spúšťa očistný proces, aby sa ľahšie naštartoval. Tento proces pochopiteľne unavuje náš organizmus, z čoho často vzniká tzv. jarná únava. Ak jej chceme predísť, je veľmi dobré, ak prispôsobíme tomuto obdobiu aj našu životosprávu.

Na zvládnutie jarnej únavy pomôže:

  1. odľahčiť stravu,
  2. tráviť viac času v prírode na čerstvom vzduchu,
  3. dopriať si kvalitný spánok,
  4. prečistiť si prostredie a ľudí, ktorými sa obklopujeme,
  5. urobiť si poriadok vo svojej mysli.

Očista tela aj mysle

Väčšina ľudí vie ako má prečisťovať svoje telo, ale často zabúdame na našu myseľ. Netreba podceňovať myšlienky, ktoré tvoria pohodový a vyvážený psychický stav človeka. Je dobré, ak si pravidelne nájdeme aspoň chvíľku pre seba. Vhodná je meditácia, ale aj akákoľvek chvíľka osamote, kedy sa dokážeme zastaviť a zrelaxovať. Niekedy postačí  aj obľúbená činnosť, pri ktorej dokážeme úplne „vypnúť“ myseľ.   

Jar je aj ideálnym obdobím na zmeny a nové začiatky.

Ak máte chuť zmeniť svoj život alebo aspoň nejaké škodlivé návyky, najlepším obdobím je práve jar. Tak ako sa príroda prebúdza odznova, aj my môžeme toto obdobie brať ako čistú pôdu na zasiatie nového semienka do našich životov. Zanechajte všetko, čo vás brzdilo a pustite sa do nových vecí s novou energiou. Nechajte vyklíčiť nové nápady a tešte sa z toho ako rastú.                                                                                                                    

Pripravila som si pre vás zostavu na prebudenie energie a podporenie očisty tela aj mysle. Na začiatok je dobré zahriať telo niekoľkými Pozdravmi slnka, túto zostavu nájdete v časopise Dieťa 1/2014 alebo aj na mojej stránke: www.yogasnikol.sk Potom prejdite do jednotlivých pozícií a v každej chvíľku ostaňte, vnímajte svoje telo a plynulý dych. Prajem Vám príjemné cvičenie  a prebúdzanie sa.