Zimné plynutie s jogou - zimná joga

15.01.2016 13:29

Zima je vhodný čas na spomalenie, upokojenie sa a hlbšie ponorenie do seba. Tak ako sa príroda uložila do hlbokého spánku, potrebuje aj telo človeka využiť toto obdobie na oddych a načerpanie novej sily. Nenechajte sa strhnúť predvianočným zhonom, ale radšej sa zamerajte na tie skutočné hodnoty. Buďte k sebe pozorní a vnímaví. Venujte sa viac sebe a svojim blízkym. Trávte čas aktivitami, ktoré vás napĺňajú a bavia.

Ako načerpať zdroj energie

Joga nás učí ako žiť v harmónii so sebou samým, ale aj s okolím. Ak chceme ostať v rovnováhe je užitočné naladiť sa na prírodu. Príroda je veľmi múdra a presne vie, čo si ktoré ročné obdobie vyžaduje. V zime sa všetko živé ukladá na spánok, a preto našou hlavnou úlohou je doprať telu, čo najviac oddychu a spánku. Telo potrebuje oveľa viac energie na akúkoľvek činnosť, preto sa zamerajte skôr na pomalé prechádzky a športy, neplytvajte zbytočne energiou. Je veľmi prospešné tráviť čas aj na čerstvom vzduchu, ktorý nám pomáha udržiavať si silnú imunitu. Keďže slnečné lúče, z ktorých cez rok čerpáme silu,  sú veľmi slabé, najlepšou náhradou je zapáliť si oheň v krbe. Ak túto možnosť nemáte, skúste sa každý večer obklopiť sviečkami a pozerať sa do nich. Prispôsobte studenému obdobiu aj stravu. Je vhodné jesť veľa teplých polievok a piť teplý čaj. Najlepším zdrojom vitamínov je kapusta a je úplne prirodzené, že sa vám v tomto období bude žiadať viac výdatných jedál. Počúvajte svoje telo a snažte sa mu dopriať to, čo potrebuje, v čo najzdravšej podobe. Výborným doplnkom k ťažkej strave je pitie mätového, feniklového a anízového čaju. Ak budete prijímať energiu aj z iných zdrojov ako je potrava, nebudete tak ľahko prepadať chuťou na mastné a tučné jedlá.

Čas na stretnutia s blízkymi aj so sebou samým

Vynikajúcim zdrojom energie je aj čas strávený v rodinnom kruhu alebo medzi priateľmi. Každý v tomto studenom ročnom období potrebuje cítiť viac spolupatričnosti a spätosti s inými ľuďmi. Naplánujte si stretnutie pri teplom čaji, praskajúcom dreve v krbe a spoločenskej hre. Naplníte tým potrebu tepla a rozžiarite radosťou tieto tmavé dni. Zima je aj čas vhodný na stretnutie sa so sebou samým. Myslite aj na uvoľnenie svojho tela aj mysle. Doprajte si relaxačnú masáž, navštevujte saunu a nezabúdajte ani na pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu. Všetky tieto aktivity vás nabijú pozitívnou energiou a nedovolia vám prepadnúť zimnej depresii. Myseľ si tiež potrebuje oddýchnuť. Najlepším spôsobom je vypnúť ju v meditácii, ktorou však môže byť akákoľvek činnosť, pri ktorej sa cítite príjemne. Napríklad vyšívanie, kreslenie, varenie, tanec... Nájdite si takú aktivitu, ktorá vás bude natoľko baviť, že pri nej nebudete na nič iné myslieť. Zima nie je vhodným obdobím na veľké životné zmeny ani nové začiatky. To všetko si nechajte na prebúdzajúcu sa jar. Organizmus čerpá v tomto období zo svojich rezerv, preto sa skôr sústreďte na prijímanie pozitívneho.

Čas na bilancovanie a meditácia vďačnosti

Zima je posledné ročné obdobie a je teda symbolom konca starého roka. Skúste prehodnotiť svoj minulý rok a zamyslieť sa nad tým, čo všetko vám priniesol. Na všetky okolnosti sa môžeme pozerať ako na životné lekcie, ktoré nás posúvajú ďalej. Neobviňujte sa za to, čo ste nezvládli, ale naopak prijmite všetko s vďakou a pokorou. Uzavrite svoj rok pozitívnou meditáciou vďačnosti.

Meditácia vďačnosti

Zapáľte si sviečku a pohodlne sa posaďte. Vezmite si papier a pero. Privrite oči a ponorte sa do seba. Vnímajte dlhé nádychy a výdychy nosom. Nechajte odísť všetky rušivé myšlienky a koncentrujte sa len na svoj dych. Ešte raz si v hlave prejdite spätne všetky dôležité udalosti z minulého roka. Skúste sa aj na tie náročné okamihy pozrieť ako na životné skúšky. Precíťte, čo všetko ste sa vďaka nim naučili a kam ste sa vďaka nim posunuli. Potom otvorte oči a napíšte si zoznam vecí, za ktoré ste vďační. 

Jogová zostava na zimu

  1. Pozdrav slnka na zahriatie

Ak cítite, že sa potrebujete prebudiť a zahriať svoje telo, najlepším spôsobom je cvičenie Pozdrav slnka. Cvičte v rytme svojho dychu. Preciťujte každú polohu a pomaly prechádzajte plynulo z jednej do druhej.

Začnite v stoji s vystretým telom.

S nádychom sa zakloňte a s výdychom prejdite do hlbokého predklonu. S nádychom odkráčajte do polohy dosky. S výdychom klesnite kolenami a hruďou na zem. S nádychom otvorte hrudník v kobre. S výdychom prejdite cez kolená do pozície psa. Prekráčajte dopredu k nohám a pritiahnite sa s výdychom dole. S nádychom sa vytiahnite hore až do mierneho záklonu.

  1. Luk

Ľahnite si na brucho a pritiahnite si pokrčené nohy pätami k zadku. S nádychom sa vytiahnite hrudníkom aj stehnami čo najvyššie od zeme. Ak vám to je príjemné, ostaňte chvíľu a dýchajte. Potom s výdychom vráťte naspäť. Zopakujte ešte 3x.

  1. Poloha dieťaťa

Posaďte sa na päty a nechajte ruky natiahnuté vpredu. Voľne dýchajte a uvoľnite sa v tejto polohe. Tlačte čelo do zeme.

  1. Kobylka

Ľahnite si na brucho a s nádychom zdvihnite natiahnuté ruky pozdĺž tela, hrudník a nohy. Podržte, kým je vám príjemné dýchať. Potom vráťte s výdychom. Zopakujte ešte 3x.

  1. Sviečka

Z ľahu na chrbte prejdite nohami hore. Podoprite si panvu a ťahajte nohy vysoko. Pohľad je nasmerovaný hore a nehýbeme hlavou. V polohe ostaňte aspoň 10 nádychov alebo kým je vám príjemná. Potom sa pomaly vráťte postupne stavcami na zem. Necvičte v prípade, že máte menštruáciu alebo ste tehotná.

  1. Ryba

V ľahu na chrbte si podoprite lakte o zem a otvorte hrudník s nádychom. Ak vám to je príjemné, môžete aj zakloniť hlavu dozadu. Chvíľu podržte a potom sa vráťte tak, že sa zapriete lakťami o zem a zdvihnete najskôr hlavu.