Panvové cviky pre lepší pôrod

09.03.2015 09:15

Pôrod môže byť skutočne prirodzeným a krásnym zážitkom, ak sa mu odovzdáme a naladíme sa na svoje telo a inštinkty. V minulom čísle sme si písali o tom, ako nám pomôže duševná práca a vedomé spracovanie strachov pozitívne ovplyvniť pôrod.  Dnes sa budeme venovať asi najdôležitejšej skupine cvikov pre ľahší prirodzený pôrod a to sú panvové cviky.

Panva je oblasť, ktorá má najvýznamnejšiu úlohu pri samotnom pôrode. Je to miesto, ktoré udržuje bábätko v správnej polohe počas celého tehotenstva a najväčšiu funkciu zohráva práve počas pôrodu. Príroda to zariadila tak, že panvové väzy sa vplyvom hormónov počas tehotenstva uvoľňujú a prispôsobujú veľkosti bábätka, aby malo dostatočný priestor na svoj vývin. Pred pôrodom sa panva ešte viac natiahne a posunie dieťatko do správnej polohy k vypudeniu. Niekedy sa však stane, že bábätko nevie zaujať dobrú polohu na pôrod. Vtedy vám môžu pomôcť práve tieto panvové cviky.

Panva je spojená s každou časťou tela, a preto hrá dôležitú úlohu aj pri stabilite a rovnomernom rozložení váhy. Mnoho žien má počas tehotenstva problémy s preťaženými kĺbmi, čo súvisí so zlým držaním tela a nerovnomerným zaťažením. Panvové cviky vám spevnia celú oblasť panvy, ktorá rozloží hmotnosť rastúceho bruška vyvážene do každej časti tela, a tak sa vyhnete bolestivým kĺbom.  Vďaka panvovým cvikom sa naučíte lepšie precítiť túto oblasť a tiež zvýšiť jej pohyblivosť, čo oceníte najmä pri pôrode. Pravidelným cvičením ešte viac podporíte prirodzené uvoľňovanie panvovej štruktúry. Silné a zároveň pružné panvové svaly sú tým najlepším predpokladom na prirodzený pôrod. 

Panvové dno

Svaly panvového dna tvoria jednu z najvýznamnejších častí tela, obzvlášť počas tehotenstva a pri pôrode. Ležia vo vnútri panvy a tvoria jej dno. Tieto svaly tvoria oporu súčasne pre močovú rúru, močový mechúr, maternicu a rektum a odolávajú zvýšenému tlaku v brušnej dutine. Počas tehotenstva sú veľmi namáhané a najväčšiu úlohu zohrávajú počas pôrodu, kedy sa musia úplne uvoľniť, aby mohlo dieťatko prejsť von. Pravidelným cvičením ich udržíte pevné a pružné zároveň. Je dôležité presne poznať, ktoré svaly to sú a ako s nimi pracovať. Ak si nie ste isté, skúste vedome zadržať moč, vtedy dôjde k zapojeniu svalov panvového dna, nerobte to však pravidelne. Dôležité je, aby ste pri ich zaťahovaní nenapínali zadok ani stehná. Cieľom je naučiť sa sťahovať svaly smerom dovnútra a nahor.

Skúste cviky na panvové dno robiť čo najčastejšie, aj niekoľkokrát počas dňa. Môžete ich vykonávať pri státí, sedení alebo v ľahu, kedykoľvek si na ne spomeniete. Odmenou pre vás bude ľahší pôrod a menšia pravdepodobnosť s popôrodnou inkontinenciou. Po pôrode pokračujte s cvičením panvového dna, aby sa rýchlejšie vrátilo do pôvodného stavu.

Nasledujúcu zostavu by ste mali cvičiť ideálne každý deň, pretože sú to tie najdôležitejšie a najprospešnejšie cviky v tehotenstve. 

Tu si môžete stiahnuť obrázok z časopisu Dieťa 3-2015 3_2015.jpg