Joga s bábätkom

08.10.2015 15:26

Materská dovolenka nie vždy vyzerá ako dovolenka. Starostlivosť o dieťa dokáže byť niekedy veľmi vyčerpávajúca. Nájsť si pri všetkých povinnostiach čas aj na seba, je umenie. Vaše telo to však veľmi ocení. Skúste mu venovať každý deň aspoň pár zdravých pohybov. Uvidíte, že sa budete cítiť ako znovuzrodená. Pomôže vám to nabrať stratenú energiu a vyhnúť sa veľkým bolestiam chrbta, na ktoré sa sťažuje väčšina mamičiek. Okrem toho si vybudujete pevné láskyplné puto s vaším dieťatkom.

Kedy a ako začať s cvičením  

Dostať sa po pôrode späť do kondície je náročné. Ak sa nestíhate alebo nemôžete zúčastniť kurzov pre mamičky vo vašom okolí, je dobré začať s cvičením aspoň doma. Čas, kedy vaše dieťatko spokojne spinká, je veľmi vzácny. Preto spojte cvičenie s fázou, kedy sa chce hrať. Joga s dieťaťom je výborný spôsob, ako ho zabaviť a pritom sa aj trošku hýbať. Vaše spoločné radostné okamihy sú tou najlepšou investíciou pre jeho psychický vývin, ale aj vaše fyzické zdravie. S cvičením sa však nikam neponáhľajte. Počkajte si až na obdobie, kedy sa budete cítiť skutočne dobre. Väčšina žien začína s pohybom po šestonedelí, kedy odídu bolesti z pôrodu a hormóny sa vrátia do normálneho stavu. Môžete začať aj skôr, záleží na vás, ako sa budete cítiť.

Cvičenie berte ako hru

Pri cvičení sa nemusíte príliš premáhať, skôr sa zamerajte na to, aby ste sa príjemne ponaťahovali. Prihovárajte sa svojmu dieťatku a vysvetlite, mu aké cviky práve robíte. Alebo si vymyslite iný spôsob zábavy, aby s vami na podložke vydržalo. Záleží od veku dieťaťa, takže kreativite sa medze nekladú. Nemajte veľké očakávania, niekedy deti vydržia dlhšie, inokedy vôbec. Buďte trpezlivá a vnímavá, nielen voči svojmu telu ale aj dieťatku. Joga nás učí žiť v prítomnosti, nemať očakávania a byť flexibilná v tele aj mysli. Skúste sa týmito vlastnosťami riadiť aj v praxi. Cvičenie jogy nekončí odložením podložky. Práve prax je tou najväčšou skúškou jogy. Starať sa o dieťa je niekedy veľmi náročné, ale ak to budete brať ako spôsob práce na sebe a svojom osobnostnom raste, tak vám to možno pôjde ľahšie. Popri všetkých povinnostiach nezabúdajte na dych. Ten vám pomôže nielen pri cvičení, ale aj v napätých situáciách.

Dnes vám prinášam zostavu, ktorú môžete cvičiť po pôrode, hneď ako sa budete cítiť dobre. Je zameraná na uvoľnenie chrbta, posilnenie panvového dna a spevnenie brucha. Prajem vám veľa radostných okamihov s dieťatkom.  

  1. Uvoľnenie krčnej chrbtice

Pohodlne sa posaďte, dieťatko položte pred seba. Natiahnite hlavu k pravému ramenu a položte zvrchu pravú ruku. Voľne dýchajtea mierne tlačte hlavu proti ruke. Potom vymeňte strany.

 

  1. Otvorenie hrude v mačke

Prejdite do polohy mačky s dlaňami pod ramenami. Dieťatko môže byť pod vami. S nádychom zdvihnite pravú ruku vysoko hore. Podržte a dýchajte. Potom s výdychom položte a vymeňte strany.

 

  1. Mačací chrbát

Ostaňte v polohe mačky a s nádychom sa pozrite vysoko hore a prehnite chrbát. S výdychom zaguľaťte chrbticua zopakujte niekoľkokrát.

 

  1. Spevnenie chrbta  a brucha

V polohe mačky natiahnite pravú nohu rovnobežne so zemou a spevnite brucho a chrbát. Ak vládzete, pridajte protiľahlú ruku a podržte. Stále plynulo dýchajte. Potom vymeňte strany.

 

  1. Uvoľnenie v balasane

Natiahnite sa dozadu na päty a uvoľnite celé telo. Ostaňte chvíľu relaxovať s čelom čo najviac na zemi.

 

  1. Posilnenie panvového dna

Prejdite do ľahu na chrbte a dieťatko buď položte vedľa seba alebo na panvu medzi nohy. Cvičenie s dieťaťom je náročnejšie. Pritiahnite si pokrčené kolená. Pomaly s nádychom zdvihnite panvu hore a podržte. Voľne dýchajte. Potom môžete skúsiť zdvíhať s nádychom panvu hore a s výdychom tesne nad zem.

 

  1. Uvoľnenie spodnej chrbtice

V ľahu na chrbte si pokrčte kolená, položte dieťatko na nohy a pritiahnite ich, čo najviac k sebe. Chrbát tlačte do podložky a chvíľu ostaňte a dýchajte.

 

  1. Spevnenie brucha

Ostaňte na chrbte, pokrčte kolená nad zemou a ruky si prepleťte za hlavou. Chrbát je pevne zatlačený do podložky. Zdvihnite len vrchnú časť tela nad zem s nádychoma s výdychom naspäť. Opakujte koľko vládzete, tak aby ste zapájali len brucho.