Joga s bábätkom II

25.11.2015 13:47

Dostať  sa po pôrode späť do kondície je cieľom asi každej mamy. Času na samostatné aktivity je však veľmi  málo. Ak cítite, že vaše telo potrebuje súrne natiahnuť a spevniť, joga s dieťatkom bude pre vás perfektný kompromis. Samozrejme, ideálne je cvičiť osamote, ale ak sa nedá, tak prečo nezapojiť aj vášho drobca. Zažijete spolu trošku zábavy a zároveň spravíte aj niečo prospešné pre svoje telo.

Cvičenie hrou

Cvičenie s dieťatkom berte hlavne ako hru a užitočne strávený spoločný čas. Nie je dôležité spotiť sa, ale aspoň sa príjemne ponaťahovať. Nestresujte sa, ak sa vám nepodarí odcvičiť celú zostavu. Niekedy aj pár zdravých pohybov stačí na to, aby ste sa cítili lepšie. Dôležité je nájsť spôsob, ako zaujmete svoje dieťatko. Prispôsobte cvičenie jeho veku. Ak je už vnímavejší, vysvetlite mu, čo práve robíte. Môžete ho aj zapojiť do cvičenia, aby opakovalo vaše pohyby. Pri tom všetkom nezabúdajte na pravidelný nádych a výdych nosom. Venujte tento čas skutočne vám dvom, pustite si príjemnú hudbu, vezmite si protišmykovú karimatku a urobte si z cvičenia pravidelný rituál. Deti sú veľmi vnímavé a šikovné, možno čoskoro bude váš drobec cvičiť lepšie ako vy.

V minulom čísle sme si priniesli zostavu jogy s bábätkom zameranú na natiahnutie chrbta a posilnenie panvového dna. (Nájdete ju aj na mojej stránke: yogasnikol.sk) Dnes budeme pokračovať s náročnejšími cvikmi. Posilníme brušné svaly, natiahneme a spevníme vnútorné stehná. Prajem vám krásne spoločné chvíle a pevné a pružné telo.

  1. Natiahnutie v mačke

Prejdite do polohy mačky s dlaňami na zemi, zdvihnite pravú nohu pokrčenú v kolene. S nádychom ju vytiahnite vysoko hore k hlave  a zároveň otvorte hrudník. S výdychom prejdite kolenom pod hrudník a zaguľaťte chrbát. Ťahajte hlavu ku kolenu. Zopakujte 7 krát a potom vymeňte strany.

  1. Pes

Z polohy mačky prejdite panvou hore, natiahnite chrbát a kostrč ťahajte vysoko hore. Môžete chvíľu prešľapovať z nohy na nohu a snažiť sa položiť striedavo jedno chodidlo celou plochou na zem. Stále dýchajte nosom.

  1. Pes natiahnutie chrbta

V polohe psa striedavo prechádzajte na špičky, nadýchnite sa a zaguľaťte chrbát, potom s výdychom dotlačte päty k zemi a natiahnite chrbticu.

  1. Joga široký drep

Prejdite do širokého postoja. Pokrčte kolená tak, aby boli päty pod kolenami. S nádychom prechádzajte hore a s výdychom do drepu. Držte vystretý chrbát a pevné brušné svaly. Zopakujte niekoľkokrát. Ak vládzete, môžete zobrať svoje dieťatko na ruky a posilňovať aj s ním.  

  1. Natiahnutie v širokom stoji

Natiahnite sa hlavou dole a rukami sa chyťte za nohy. Držte vystretý chrbát. Chvíľu ostaňte v polohe a dýchajte.

  1. Posilnenie rúk

Prejdite do ľahu na chrbte, zdvihnite nohy kolmo na zem a vezmite dieťatko do rúk. Ak nevládzete udržať vystreté nohy, položte ich pokrčené na zem. S nádychom zdvihnite dieťatko hore a s výdychom dole. Držte ruky blízko pri tele. Zopakujte koľko vládzete.  

  1. Posilnenie brucha

Ostaňte na chrbte s nohami hore alebo pokrčenými na zemi. S nádychom zdvíhajte vrchnú časť tela tak, aby spodný chrbát bol pevne na zemi a posilňovali ste len brucho. Zopakujte koľko vládzete.     

  1. Natiahnutie vnútorných stehien

Posaďte sa a pokrčte pravé koleno na zemi. Priťahujte sa k vystretej nohe. Potom vymeňte strany.

  1. Natiahnutie v širokom sede

Sadnite si do širokého sedu a natiahnite sa najprv k pravej nohe, chvíľu podržte. Potom vymeňte strany. Ešte sa skúste ponaťahovať do stredu medzi nohy a chvíľu ostaňte vo svojom maximálnej polohe.