Joga pre tehotne

23.09.2014 09:21

V septembrovom čísle si môžete zacvičiť jogu pre tehotné, tu je zostava na stiahnutie: gravidyoga_9_2014.jpg 

Gravid joga

Tehotenstvo je veľmi jedinečným a zároveň nádherným obdobím ženy. Je krásne, ak si ho žena vie aj čo najviac vychutnávať. Najdôležitejšie je byť si vedomá svojho tela, rešpektovať jeho potreby a správne vyhodnotiť jeho požiadavky. Ak vám v tom nebránia vážnejšie zdravotné komplikácie, je to krásna etapa života, v ktorej by si žena mala dopriať naozaj všetko, čo si jej telo vyžaduje.

Tehotenstvo je obdobie plné zmien, či už na fyzickej rovine, ale aj psychickej, emočnej. Vyrovnať sa s týmito zmenami nie je vždy ľahké, a práve joga nám môže pomáhať prijímať ich všetky, čo najprirodzenejšie.

Joga má rôzne stupne, tým základným je zdravé fyzické telo. Tým, že telo počas tehotenstva prechádza obrovskými zmenami, je potrebné pripraviť ho na ne a zároveň mu dopriať potrebné uvoľnenie. S cvičením jogy je ideálne začať už pred otehotnením. Svaly budú lepšie pripravené na väčšiu záťaž, budú pevné a zároveň pružné. Na jogu však nikdy nie je neskoro, a ak ste doteraz jogu nepraktizovali, nič to nemení na jej pozitívnych účinkoch. S jogou môžete začať aj práve počas tehotenstva, pretože každá minúta venovaná svojmu telu sa výrazne prejaví na kvalite prežívania tohto špecifického obdobia ženy.

Joga má blahodarné účinky nielen na telo, ale aj myseľ. Slovo joga znamená spojenie, spojenie tela, duše a mysle. Práve v období tehotenstva sme oveľa viac prepojené so svojím telom aj vnútrom, ľahšie sa ponárame do seba. Tehotná žena prirodzene vyhľadáva pokojný priestor na stíšenie sa, kde môže prežívať všetky zmeny v harmonickej atmosfére. Joga vytvára ideálne prostredie na prehĺbenie sa so sebou a svojím telom. Je prirodzené, že aj myseľ sa musí vyrovnať s nadchádzajúcim novým obdobím. Niekedy nie je jednoduché vyrovnať sa so všetkými okolnosťami, ktoré nás pripravujú na príchod nového človeka. Joga vďaka svojim dychovým cvičeniam je výborným pomocníkom na upokojenie ustarostenej mysle.        

 Načúvajme svojmu telu

Naše telo počas tehotenstva vysiela oveľa výraznejšie signály, ktoré by sme mali zachytiť a rešpektovať. Telo je múdre a presne vie, čo žena počas tohto obdobia potrebuje. Rôzne chute, nálady, únava a iné stavy nám len ukazujú, že telo potrebuje, aby sme ho rešpektovali a správali sa k nemu s úctou. Je jasné, že ak máte obrovskú chuť na nezdravé potraviny, nebudete sa nimi od rána do večera napchávať, skôr sa zamyslite, ako sa dajú nahradiť tieto potraviny zdravšou verziou, napríklad chuť na sladké sa dá uspokojiť zdravím ovocím. Dôležité je uvedomovať si tieto signály a správne ich vyhodnotiť. Joga je vedomé cvičenie, pri ktorom sa naučíte počúvať svoje telo a jeho potreby, čo vám uľahčí aj obdobie tehotenstva.   

Gravid joga

Ak nemáte vážne zdravotné komplikácie, nič by vám nemalo brániť v tom, aby ste sa naďalej venovali pohybu. Ideálnym cvičením počas tehotenstva je práve gravid joga, čiže špeciálne upravené jogové cviky pre tehotné ženy. Hlavným cieľom gravid jogy je posilnenie a zároveň uvoľnenie tela, upokojenie mysle a vytvorenie priestoru pre rastúce bábätko v brušku.

Ak ste jogu cvičili už pred otehotnením, môžete pokračovať ďalej, akurát je potrebné dodržiavať určité zásady, ktoré platia pre všetky tehotné počas celého tehotenstva:

  • Vyhnite sa obráteným pozíciám, ako je sviečka alebo stoj na hlave
  • Vyhnite sa veľkej rotácii v brušnej oblasti
  • Vyhnite sa hlbokým záklonom
  • Vyhnite sa pozíciám na posilnenie brušného svalstva
  • Vyhnite sa skokom

 

Začíname s jogou

Ak ste sa s jogou ešte doteraz nestretli, nemajte obavy, začať môžete kedykoľvek. Skúste využiť čas venovaný joge naplno, nájdite si pokojné miesto, priestor, kde vás nikto nebude rušiť. Oblečte si pohodlné oblečenie a pripravte si protišmykovú podložku na jogu. Čas si určte podľa toho, ako vám najviac vyhovuje. Vhodné je cvičiť ráno, kedy krásne načerpáte energiu na celý deň, ale treba rátať s tým, že telo je viac stuhnuté. Naopak večer je zase veľmi prijemné ponaťahovať a uvoľniť sa po celom dni. Nikdy necvičte tesne po jedle alebo ak sa necítite dobre. Ideálne je nájsť si čas na cvičenie každý deň aspoň niekoľko minút. Skúste tento čas vnímať ako svoj každodenný rituál, v ktorom ste v spojení len so sebou a svojím dieťatkom. Zapáľte si sviečky, pustite relaxačnú hudbu a vytvorte si pokojnú atmosféru.

Uvoľňujúce cviky

Táto zostava je vhodná pre všetky tehotné počas celého tehotenstva. Obsahuje cviky, ktoré vám pomôžu uvoľniť stuhnutý krk, natiahnuť nohy a pripravia vašu panvu na pôrod. Aj v ďalších číslach sa budeme venovať podrobnejšie gravid joge a jej prospešným cvikom.