Gravidyoga - ako na bolesť chrbtice v tehotenstve

13.01.2015 16:15

Tehotenstvo je náročnou skúškou najmä pre naše telo. Okrem všetkých hormonálnych zmien, ktoré sa odrážajú na psychike, dejú sa veľké zmeny aj na našom fyzickom tele. Najväčšiu záťaž pocíti práve naša chrbtica. S postupne narastajúcim bruškom je stále viac namáhaná, a preto netreba čakať, kým sa objavia prvé bolesti. Ideálne je začať posilňovať celú chrbticu už pred otehotnením a samozrejme pokračovať aj počas neho.

Aby sme predišli bolestiam chrbta, je dôležité si uvedomovať náš postoj počas celého dňa. Netreba sa nechať uniesť rastúcim bruškom a preniesť celú váhu na kríže. Postoj by mal byť pevný, s pevne položenými chodidlami na zemi, vystretým chrbtom, uvoľnenými ramenami, vytiahnutou krčnou chrbticou a temenom vysoko hore. Vypučené bruško dopredu je najlepšou cestou k zničeným krížom. Dôležité je uvedomovanie si vlastnej váhy tela a tlaku gravitácie na neho. Správne vyvážené držanie tela umožní bedrovej chrbtici natiahnutie smerom dolu, čím panva vytvára bezpečnú oporu pre maternicu. Váha tela by sa mala prenášať cez boky, nohy a chodidlá až do zeme.   

Dnešná zostava obsahuje cviky na spevnenie chrbtice a tiež jej uvoľnenie. Ak netrpíte bolesťami chrbta, tak cvičte všetky cviky, ak cítite ubolený chrbát, tak sa zamerajte hlavne na uvoľňujúce pozície. Cviky sú vhodné pre všetky trimestre, ale ak máte pocit, že vám niečo nerobí dobre, necvičte ďalej. Počúvajte svoje telo a nechajte sa ním viesť. Vaše telo je múdre a najlepšie vám povie, čo je pre vás vhodné. Užívajte si krásne dni s rastúcim bruškom bez bolesti.

Väčší obrázok si môžete stiahnuť tu:  1_2015_1.jpg 1_2015_2.jpg