Gravidjoga 7 efektívnych cvikov na uvoľnenie krku a ramien

16.04.2015 09:35

Tehotenstvo je veľká záťaž pre celé telo. Ak si ho chceme, čo najviac vychutnať, potrebujeme sa cítiť uvoľnene a harmonicky. Najdôležitejšími cvikmi pre tehotné ženy sú panvové cviky, ktoré sme si predstavili v minulom čísle. Netreba však zabúdať ani na vrchnú časť tela, ktorá býva často stuhnutá a napätá z pribúdajúcej váhy rastúceho bruška. Bolesť ramien a krku zbytočne znepríjemňuje obdobie tehotenstva mnohým budúcim mamičkám. Pričom pravidelným cvičením jednoduchých cvikov sa jej viete veľmi účinne zbaviť.

Tu si môžete stiahnuť zostavu na cvičenie: 4_2015.jpg

Rastúca váha bruška a zväčšená prsia spôsobujú často zaguľatenie ramien a skrátenie trapézových svalov. Tie sú príčinou bolesti krku, ktorá môže niekedy vyústiť až k bolestiam hlavy. Aby ste predišli týmto problémom, uvedomujte si správny postoj tela pri chôdzi, v stoji aj v sede. Skúste mať ramená stále uvoľnené od uší smerom dole a pevne vystretý chrbát s dlhou krčnou chrbticou. 

Ak však predsa zacítite stuhnutie v oblasti krku, zacvičte si, čím skôr niekoľko cvikov na jeho uvoľnenie. Okrem cvikov v dnešnej zostave môžete kedykoľvek spraviť pár krúžení hlavou do jednej aj druhej strany.

Hovorí sa, že stuhnuté ramená sú prejavom našich starostí. Skúste preto okrem fyzického cvičenia, uvoľniť aj napätie psychické. Nájdite si chvíľku pre seba a zamyslite sa, akú ťažobu nosíte na svojich ramenách. Pre prirodzený pôrod je veľmi dôležité zbaviť sa strachov a obáv. Je lepšie s nimi pracovať ešte pred pôrodom, akoby nás mali prekvapiť počas neho. Už len ich pomenovaním a priznaním, strácajú strachy svoju moc nad vami. Pomáha aj dychové cvičenie, pri ktorom si predstavujte, že s každým výdychom odchádzajú všetky starosti z tela von.     

Dnešná zostava vám pomôže uvoľniť krčnú chrbticu, ramená a otvorí hrudník. Skúste ju cvičiť pravidelne a hneď pri prvých príznakoch stuhnutého krku. Cviky môžete robiť v pohodlnom sede, ale aj v stoji.

Prajem vám krásne a uvoľnené tehotenstvo.