Byť ženou je dar

09.07.2014 10:10

Článok venovaný ženskej joge si môžete stiahnuť tu: 7_2014_zenska joga.jpg

Byť ženou je dar

Ženy  fungujú úplne inak ako muži a v dnešnom ešte stále silno mužskom svete je pre nich ťažké presadiť sa. Najmä ak sa budeme porovnávať s mužmi, nikdy nemôžeme zvíťaziť. Mnohé ženy už pochopili, že byť ženou je úžasné, aj napriek tomu, že na prvý pohľad to máme ťažšie. Bolestivá menštruácia, pôrod a do toho všetky tie výkyvy nálad, s ktorými počas života musíme bojovať. Ak sa však pozrieme na život ženy z iného pohľadu, zistíme , že je to vlastne dar. Dokážeme oveľa hlbšie prežívať svoje pocity a sme prirodzene viac späté s prírodou a jej cyklami. Tým najvýraznejším cyklom v živote ženy je menštruácia. Akokoľvek by sme chceli prekryť svoju ženskosť a správať sa ako muži, práve menštruácia nám každý mesiac pripomenie našu výnimočnosť.   

Menštruácia ako forma očisty

Je málo žien, ktoré sa tešia na svoje „dni“. Väčšinou sa nám s obdobím menštruácie spájajú samé nepríjemné pocity, ako je bolesť, únava, vyčerpanie a hlavne predmenštruačné výkyvy nálad. Ak sa však naladíme na svoje telo a začneme ho pozorne vnímať a počúvať jeho signály, zistíme, že sa nám bude žiť oveľa ľahšie. Telo je veľmi múdre a dokáže nám vždy poslať jasné signály, o tom ako by sme sa mali voči nemu správať. Práve obdobie menštruácie je vhodné na očistu tela aj duše. Je to čas, kedy si naše telo žiada pokoj a oveľa ľahšie sa nám ponára do seba. Práve cez bolesť nás telo učí, dáva nám najavo, že niečo nie je v poriadku. Tak ako fyzicky odchádza z tela krv a berie všetko staré a škodlivé, môžeme využiť tento čas na púšťanie psychických, emocionálnych blokov. Nechať odísť zo života nepotrebné a ťaživé pocity je veľmi prospešné. Urobiť si poriadok vo svojom vnútri je rovnako dôležité, ako žiť v čistom prostredí. Môžeme si svoje pocity zapisovať a len ich nechať voľne prúdiť. Samé uvidíte, ako sa vám pohľad na menštruáciu zmení. Najhoršie je sa brániť bolesti rôznymi liekmi a ignorovať ohlasy svojho tela. Začnite sa na obdobie menštruácie pozerať ako na vzácny čas venovaný sebe, svojmu telu a pocitom.  

Uctenie si svojho tela

Veľmi dôležité pre ženu je prijatie svojho tela. Ak sa naučíme prijímať svoje telo také aké je, budeme oveľa spokojnejšie a bude sa nám žiť ľahšie. Zdravá sebaláska je tým prvým krokom ku šťastiu. Často zabúdame oceniť svoje telo, ale naopak sústredíme sa skôr na jeho nedostatky. Ak by sme pootočili uhol pohľadu, zistíme že nášmu telu môžeme byť vďačné za toľko vecí. Skúste sa niekedy zamyslieť nad tým, za čo všetko by ste sa vedeli poďakovať svojmu telu, čo všetko zvládlo a dokázalo. Doprajte mu ako odmenu oddych alebo akýkoľvek pohyb, ktorý mu je príjemný. Naučte sa ho počúvať a vnímať. Uvedomte si, že každá žena je jedinečná a krásna taká aká je.      

Joga ako cesta k telu

Práve joga nás učí vnímať svoje telo a jeho signály. Cvičenie jogy je vedomé cvičenie, pri ktorom by sme mali vždy vnímať ako sa telo cíti v danom cviku. Cez dych sa spájame so svojím telom a učíme sa ho pozorovať. Pripravila som si pre vás pozície, ktoré vám pomôžu spojiť sa so svojím telom, uľahčia vám menštruačné problémy, uvoľnia oblasť panvy, kde sídlia ženské orgány a vďaka nim načerpáte novú energiu.

Prajem vám krásne prijímanie svojej ženskosti.