Joga počas menštruácie

25.05.2016 14:46

Menštruácia je čas vhodný na oddych a ponorenie sa do seba. Je prirodzené, že sa nám žiada viac spánku a menej aktivít. Ak sa naučíme rešpektovať telo, pomôže nám to prežiť svoje dni s ľahkosťou. Všeobecne sa počas menštruácie neodporúča cvičiť náročnejšie cvičenia. Sú však jogové cviky, ktoré vám poskytnú úľavu a uvoľnenie.   

Ako prežiť svoj menštruačný cyklus

Mnoho žien prežíva svoje dni v bolestiach, cítia sa nepríjemne a považujú tieto dni za niečo veľmi negatívne. Ak sa chceme vyhnúť týmto stavom, prehĺbme náš vzťah s telom. Naše telo vždy odráža náš životný štýl. Ak niečo nie je v poriadku, prejaví sa to v podobe choroby alebo bolesti. U žien je práve menštruácia  tým najvýraznejším výkričníkom, ktorý nám ukazuje, že je potrebná v našom živote zmena. Akokoľvek žijeme uponáhľane a oddelene od tela, obdobie menštruácie nás upozorní, aby sme sa pozastavili a spomalili. Vďaka nej si my ženy môžeme raz mesačne prečistiť nielen svoje fyzické telo, ale aj svoju myseľ. Ak sa nastavíme pozitívne k menštruácii a začneme vnímať svoje telo a jeho odkazy počas celého cyklu, prinesie nám to krajší a vyrovnanejší život.

Žena funguje cyklicky

Podobne ako mesiac prechádza rôznymi fázami aj život ženy môžeme rozdeliť do cyklov, ktoré sa pravidelne opakujú. Väčšina žien si však uvedomuje len obdobie menštruácie a svoju predmenštruačnú fázu, ktorá sa často prejavuje výraznými zmenami nálad. Náš cyklus však tvoria aj ďalšie dve fázy, pričom každá z nich sa vyznačuje určitými znakmi. Ich lepšie spoznanie a pochopenie nám pomôže prežívať  cyklus bez väčších ťažkostí.

Menštruačný cyklus môžeme rozdeliť na štyri fázy:

  1. Menštruačná – fáza  rozjímania
  2. Obdobie pred ovuláciou – dynamická fáza
  3. Ovulácia – fáza prejavu
  4. Obdobie pred menštruáciou – kreatívna fáza

 

  1. Menštruačná – fáza  rozjímania

Je to čas, kedy fyzická energia ustupuje. Cítime väčšiu potrebu spánku, ale aj oslabenie mentálnych schopností a sústredenosti. V tieto dni je vhodné viac oddychovať a starať sa o svoje telo. Ideálne je neplánovať si na tieto dni žiadne náročné úlohy. Skúste byť k sebe, čo najviac úprimná a venujte sa napríklad meditácii. Upokojte telo aj myseľ.  

  1. Obdobie pred ovuláciou – dynamická fáza

Po skončení menštruácie začnete cítiť opäť príliv energie, a preto je táto fáza vhodná na začatie nových úloh a projektov. Budete mať stále viac energie a všetky predsavzatia hravo zvládnete.

  1. Ovulácia – fáza prejavu

V tomto období sa opäť trošku upokojíte, výraznejšie môžete prežívať svoju ženskosť, nežnosť a emócie. Budete mať chuť stretávať sa s ľuďmi a komunikovať. Budete cítiť väčšiu sexuálnu túžbu.

  1. Obdobie pred menštruáciou – kreatívna fáza

Toto obdobie vyzerá ako najnáročnejšie, pretože je sprevádzané veľkými emóciami a vášňou. Je pre ňu charakteristická veľká dávka kreativity, ktorú je možné uplatniť v pozitívnom aj deštrukčnom zmysle. Je vhodná na upratanie si vecí okolo seba, ale aj vo svojom vnútri.

Každá z fáz má svoje charakteristické črty. Ak si ich uvedomíme, prijmeme ich a zladíme svoje životné tempo spolu s nimi, bude sa nám žiť a fungovať ľahšie. Samozrejme, každá sme jedinečná a je na nás ako si tieto vplyvy začleníme do svojho života.

Joga počas menštruácie – čas venovaný sebe a svojmu telu

 Joga nás učí rešpektovať vlastné telo, byť s ním prepojená a počúvať jeho potreby. Práve vďaka týmto schopnostiam môžeme nadviazať lepšie spojenie so sebou a svojím menštruačným cyklom. Počas menštruácie by sme sa mali vyhýbať dynamickému cvičeniu a uprednostniť skôr pomalé a uvoľňujúce cviky. Určite nerobte obrátené polohy z jogy a ani žiadne silové pozície.

Dnešná zostava vám pomôže uvoľniť oblasť panvy a ženských orgánov. Cvičte ju pokojne a precítene. Vnímajte svoje telo a doprajte mu v každej polohe príjemné uvoľnenie.

  1. Kliešte

V sede s vystretými nohami sa s výdychom pritiahnite k nohám. Zaguľaťte chrbát a pritiahnite hlavu ku kolenám. Ostaňte niekoľko nádychov a výdychov.

  1. Janu Sirsasana –sed s pokrčenou nohou

Pokrčte pravú nohu v kolene a položte chodidlo do vnútorného stehna druhej nohy. S nádychom sa vytiahnite vysoko rukami a s výdychom sa pritiahnite k vystretej nohe. Chvíľu ostaňte a predýchajte polohu. Potom vymeňte strany.

  1. Široký sed

Sadnite si s nohami široko od seba. Špičky a kolená smerujú hore. S nádychom sa narovnáme a s výdychom sa priťahujeme medzi nohy. Ostaňte v takej variácii, aká je vám príjemná a predýchajte.

  1. Badhakonasana

Pokrčte kolená a spojte chodidlá. Vystrite chrbát a snažte sa ťahať kolená, čo najnižšie. Potom ostaňte v polohe, ktorá je vám prijemná s otvorenými kolenami a dýchajte do panvy. 

  1. Polovičný mostík

Ľahnite si na chrbát a pritiahnite chodidlá k panve. Pokrčte kolená a ruky položte pozdĺž tela. S nádychom vytiahnite panvu hore  a ostaňte v polohe voľne dýchať. Dýchajte do brucha.

  1. Poloha mŕtvoly

Ľahnite si na chrbát, obráťte dlane hore a nohy položte mierne od seba. Úplne sa uvoľnite. Nechajte celé telo s každým výdychom dopadať  nižšie. Pozorujte svoj dych a postupne ho prehlbujte. Položte si dlane na brucho a niekoľkokrát sa do neho zhlboka nadýchnite  a vydýchnite. Cíťte, ako sa vám pod dlaňami zdvíha a klesá. Potom presuňte ruky na hrudník a dýchajte do hrude. Nakoniec položte prsty na kľúčne kosti  a smerujte dych až pod ne. Potom spojte dych do jedného hlbokého nádychu a výdychu. Nádych začína od brucha a smeruje vysoko a potom opačným smerom vydychujeme. Zopakujte trikrát a dýchajte len nosom.