Joga na imunitu

15.11.2013 14:41

Dobrá imunita s jogou

Ak sa chcete zbaviť chrípky a jesenného prechladnutia, skúste svoje telo napumpovať imunitou pomocou jogy.

O tom, že joga je skvelé cvičenie pre naše fyzické telo, pomáha nám proti bolesti chrbta a spevňuje všetky svaly sa popísalo už veľa. Nedávna štúdia nórskych výskumníkov, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise PLOS One, hovorí, že cvičenie jogy pozitívne ovplyvňuje gény, ktoré riadia imunitný systém v organizme a aktivujú jeho bunky.

Vedci zistili, že joga dokonca pôsobí priaznivejšie na imunitu ako prechádzka v prírode. Vzťah pokojnej a vyrovnanej mysle a zdravého tela je dôležitý. Pri meditácii, ktorá je s jogou bezprostredne spojená, dokáže človek odbúrať stres a upokojiť sa, vďaka čomu stimuluje obranyschopnosť organizmu.

Pozdrav slnka

Výrazný podiel na podporu imunitného systému má aj lymfatický systém, ktorý pracuje na princípe svalovej kontrakcie. Špeciálne jogové cviky pomáhajú rozprúdiť lymfatický systém, čím odvádzajú z tela baktérie a vírusy oveľa rýchlejšie. Pohyb lymfy je ovplyvnený gravitáciou, čiže všetky obrátené asány- cviky, pri ktorých sa hlava dostane pod úroveň srdca, sú veľmi účinným spúšťačom imunitného systému a prirodzenej obranyschopnosti tela. Pre podporu lymfy je dobré mať v týchto obrátených pozíciách uvoľnený krk, hlavu a hrdlo, aby lymfa mohla voľne prúdiť.

Skúste si niekedy doma zacvičiť aspoň niektoré z týchto pozícií a pomôžete tým svojmu telu účinne bojovať proti vírusom a baktériám. Každú pozíciu skúste držať 2 až 5 minút. Pred cvičením sa skúste pohodlne usadiť, uvedomiť si svoj dych a upokojiť svoju myseľ.

Na zahriate si dajte pár Pozdavov slnka (viď obrázok 1) a potom prejdite do jednotlivých pozícií.

1. Balasana - pozícia dieťaťa

Pohodlnne sa posaď na päty, celé telo je uvoľnené, oči sú privreté, čelo sa dotýka podložky, ak potrebuješ, tak daj nohy mierne od seba, aby bol chrbát úplne voľný. Ak potrebujš, použi blok a podlož si ním čelo.

Pozícia uvoľňuje telo a je veľmi účiná proti migrénam.

2. Adho Mukha Svanasana - pozícia psa

Z balasány prejdeš cez mačku do psa, tým že natiahneš vysoko panvu, navažuješ sa na stehná, postupne prepínaš nohy a snažíš sa položiť päty na zem. Dlane sú celou plochou na zemi. Chrbát je široký a ramená uvoľnené, otvorené.  

3. Prasarita Padottanasana - predklon v širokom postoji

Z pozície psa prikráčaj do širokého postoja, tak aby boli nohy v jednej línii, chrbát natiahnutý a ruky ak sa dá polož na zem.

4. Uttanasana - hlboký predklon

Z pozície Prasarita Padottanasana, polož ruky na stehná a spoj nohy, narovnaj chrbát a ťahaj sa čo najnižšie. Nohy sú vystreté.

 

5. Sarvangasana - Sviečka

Ľahni si na chrbát, nechaj uvoľnený krk, môžeš si podložiť deku pod chrbát, aby krk ostal voľne a pomaly zdvíhaj panvu hore, podopieraj si kríže, ostávame na ramenách, nohy ťaháme vysoko hore.

6. Halasana - Pluh

Z pozície sviečky nechaj klesnúť nohy za hlavu, ak sa dáýá nechaj ich vystreté dotýkať sa zeme. Zatlač špičky do zeme a napni stehná. Keď vychádzaš z pozície, rozpleť prsty na rukách a pomaly roluj chrbát na zem.

7. Jathara Parivartanasana

Ľahni si na chrbát a pritiahni pokrčené kolená k hrudi, potom pomaly vystri nohy a pretoč ich do jednej strany, chyť sa za vonkajšie chodidlo alebo lýtko a druhú ruku natiahni opačne ako sú nohy. Táto pozícia sa dá robiť aj ako variácia s pokrčenými kolenami. Sústreď sa na dych a rolovanie brucha. Potom vymeň strany.

8. Setu Bandha Sarvangasana – polovičný mostík

Ľahni si na chrbát a pokrč kolená, chodidlá umiestni k zadku na zem. Nohy smerujú dopredu na šírku panvy. Ruky tzatlač pozdĺž tela dlaňami na zem a ramená tlačíš tiež do zeme. Pomaly s nádychom zdvíhaš panvu.

9. Siddhasana -  Pohodlnný sed

Posaď sa pohodlnne s prekríženými nohami a vystretým chrbtom. Uvoľni ruky na kolená. Pomaly sa nadychuj a vydychuj a pozoruj svoj dych ako prechádza celým telom.

 

zdroj: https://www.yogajournal.com/practice/2695