Joga na harmonizovanie čakier - tretia čakra

16.12.2016 16:40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tretia čakra - Manipúra          
Nazýva sa aj čakra solar plexu. Je to tretia najnižšie položená čakra, nachádzajúca sa medzi koncom hrudnej kosti a pupkom. Je to miesto, kde sídli naše ego. Je spojená so silou a mocou, s naším sebavedomím. Predstavuje spôsob, akým si tvoríme vzťahy s okolím.  Z tejto oblasti vychádza do nášho tela emočná energia. Odtiaľ sú riadené naše medziľudské vzťahy, sympatie a antipatie, rovnako ako schopnosť trvalých citových väzieb. Súvisí s elementom ohňa, čo predstavuje teplo, energiu, silu, aktivitu ale aj očistenie. Naše celkové naladenie je veľmi závislé na tom, koľko je v nás svetla. Keď je naša tretia čakra otvorená, cítime sa radostne a vnútorne naplnení, žiarime. Ak je táto čakra zablokovaná alebo narušená, je nálada nevyrovnaná a pochmúrna. .

Základné fakty o tretej čakre:
Miesto: asi tri prsty nad pupkom
Mantra: vibrácia tejto čakry je RAM
Farba: žltá
Element: oheň
Zmyslová funkcia: zrak


Význam tretej čakry
Tretia čakra sa vyvíja od 15 do 21 rokov, čiže približne v období puberty. V tejto dobe prebieha rozvoj osobnosti človeka, spracovávanie prežitkov a pocitov, formovanie života, poznávanie moci, sily, vplyvu a múdrosti. To všetko sú poznatky, na základe ktorých si tvoríme svoju osobnosť a zároveň naše ego. Všetky tieto aspekty vplývaju na zdravý rozvoj tretej čakry. Cez ňu nachádzame svoju spoločenskú identifikáciu a pracujeme s vnútornou silou. Témami tretej čakry sú hrdosť, seaúcta, sebadôvera, zodpovednosť za vlastné rozhodnutia, osobná česť, starostlivosť o ostatných, citlivosť na kritiku.
V tejto oblasti sa za asistencie ohňa mení energia prijímaná zvonku, či už potravou alebo pocitmi, na energiu vnútornú. Tá sa prejavuje v podobe vitality, sily a svetla, ktorým žiarime. Disharmónia v oblasti tretej čakry znamená, že presadzujeme iba svoju moc, názor a silu, pretože sa cítime vnútorne nepokojní. Zažili sme málo uznania a teraz ho hľadáme s enormnou silou. Ak vybuchneme, hnev sa hromadí v našej pečeni, žlčníku a máme kolísavý pocit v žalúdku. Väčšinou sú to ľudia utiahnutí, nervózni, majú nedostatok odvahy, neradi poznávajú nové veci, odmietajú pozvania od priateľov a nechcú sa zoznamovať s novými ľuďmi. Všetko to vyplýva z vnútornej nedôvery. Keď sa čakra točí až príliš, sme prehnane sebavedomí, otravne energetickí, na všetko máme odpoveď a chceme všetkým dokazovať, že máme pravdu.

Choroby spojené so zlou funkciou:
choroby spojené s tráviacou sústavou, choroby pečene, žalúdka, čriev, žlčníkové kamene, cukrovka.
Tipy na harmonizáciu:
Najlepším zdrojom energie je slnko. Ak sa dá, nastavte ku nemu tvár a vnímajte jeho energiu a teplo.
Čakajú nás dlhé tmavé dni, počas ktorých si môžeme slnečnú energiu nahradiť pohľadom do ohňa. Sadnite si ku krbu alebo sviečke a pozerajte sa do plameňa. Vnímajte jeho farby a teplo. Pokiaľ ste až príliš aktívny, použite z aromaterapie levanduľový olej.
Noste pri sebe kamene: citrín a topas.
Noste žltú farbu oblečenia a prípadne si  vymaľujte touto farbou aj jednu stenu v byte.

Dnešná zostava pôsobí harmonizujúco na oblasť tretej čakry. Podporuje oheň a spaľuje negatívnu energiu, strach a hnev. Pri cvičení si skúste predstavovať žlté svetlo v oblasti nad pupkom. Keď budete v pozícii, vytlačte zo seba výčitky a odpusťte si. V každej situácii ste urobili najviac, ako ste mohli.  S výdychom precíťte v tele dôveru v seba samého. Ak by vám nejaká poloha bola nepríjemná alebo by ste cítili veľkú bolesť, rešpektujte hranice svojho tela a necvičte ďalej.  
Pretočenie v sede- sadneme si s vystretých chrbtom a s výdychom sa vytiahneme a pretočíme do pravej strany. Podržíme 3 nádychy a potom pretočíme do druhej strany. Vnímame oblasť na pupkom a predstavujeme si v nej žlté svetlo.
Loďka - v sede zdvihneme nohy rovnobežne so zemou, prípadne pokrčíme v kolenách pre jednoduchšiu variantu. Držíme spevnené brucho a pevný chrbát. Ruky môžu byť položené na zemi pod ramenami alebo pozdĺž tela. Pokojne dýchame a vydržíme aspoň 5 nádychov. Ak by sme cítili bolesť v krížoch, ľahneme si na zem. Vnímame svoj stred, svoju vnútornú silu.
Luk - vľahu na bruchu si pritiahneme chodidlá k panve a s nádychom sa pokúsime zdvihnúť nohy a hrudník od zeme. Ak môžeme pokojne dýchame v polohe a držíme, kým nám to je príjemné. Cítime ako sa nám rozpína oblasť nad pupkom a predstavujeme si z nej vyžarujúce svetlo.   
Doska - položíme dlane pod ramená a natiahneme nohy, celé telo spevníme nad zemou. Držíme ho rovnobežne so zemou a predýchame aspoň 5 nádychov. Vnímame silu, ktorá rastie v tele s každým nádychom.
Bojovník III - v stoji sa postavíme pevne na pravú nohu a druhú nohu pomaly zdvíhame rovnobežne so zemou. Sústredíme sa na jeden bod na zemi a koncentrujeme svoju myseľ na dych. Držíme spevnené brucho  a poom vymeníme nohy. Skúsime precítiť rovnováhu aj vo svojom vnútri.
Matsjendrova pozícia - v sede si preložíme pravú nohu cez ľavú a vystrieme chrbát. Pretočíme sa do pravej strany a snažíme sa držať rovný chrbát a koleno pri tele. Pokojne dýchame  a po 5 nádychoch vymeníme strany. V tejto pozícii sa sustredíme na pretočenie v bruchu, ktoré akoby žmýka z tela všetky negatívne emócie.