Jarný reštart s jogou

08.04.2016 13:53

Jar je obdobie zrodenia a rozkvetu. Prináša do našich životov veľa zmien. Či už sme zladení  s prírodou viac alebo menej, jej prebúdzajúcu sa silu si nemôžeme nevšimnúť.  V prírode ožíva všetko živé a to je znamenie pre nás. Aj do našich životov treba priniesť čerstvú energiu. Po zimnom období, kedy sme potrebovali viac odpočinku a stravy, prichádza obdobie odľahčenia a prebudenia.

Jar je ideálny čas na nové začiatky, väčšie zmeny a vnútornú aj vonkajšiu očistu.

Nový cyklus v prírode doslova nahráva realizácii našich sľubov a predsavzatí. Ak sa potrebujeme odpútať od niečoho starého, čo nám už neslúži, využime toto obdobie. Začnime tým, že si vpustíme čerstvý vzduch do našich bytov. Poriadne vyčistíme priestor, v ktorom žijeme a povyhadzujeme všetky nepotrebné veci. Riaďte sa tým, že vyhodíte všetko, čo vás už nerobí šťastnými. Uvidíte koľkými zbytočnosťami si zahlcujeme priestor. Okrem toho, že si spravíme väčšie upratovanie, môžeme si urobiť aj rituál na očistu nášho príbytku. V čistom priestore sa nám bude oveľa ľahšie čistiť aj naše telo a myseľ.

Rituál na očistu príbytku

Zapálime si bielu sviečku a prejdeme sa s ňou po celom byte. Predstavujeme si ako nechávame v ohni spáliť všetko staré,  nepríjemné udalosti, hádky a všetko, čo nás v tomto priestore ťaží. Potom si pripravíme  roztok vody so soľou a umyjeme ním hlavne rohy miestností. Pootvárame všetky okná  a vpustíme do priestoru novú energiu .Môžeme si aj konkrétne zapriať, čo by sme chceli vpustiť  do nášho života.

Odľahčenie tela

Ak cítite, že potrebujete odľahčiť svoje telo, môžete si spraviť detoxikačnú kúru. Je dobré ju však robiť pod dohľadom odborníka. Spôsobov je veľmi veľa a pre každého človeka je vhodné niečo iné. Ak nechcete skúšať radikálne detoxikácie, zapojte do svojej životosprávy aspoň tieto pravidlá. Na začiatok ich môžete uplatniť cez víkend. Ak sa budete cítiť dobre, tak je dobré pokračovať a vydržať aspoň týždeň. 

  • Žiadny cukor – vynechajte cukor v akejkoľvek podobe, čokolády, keksíky, limonády, sušené ovocie, to všetko zaťažuje imunitný systém.
  • Vynechajte škroby – chlieb, pečivo, biela múka, koláče, sušienky, cestoviny.
  • Vynechajte mäso – odľahčíte trávenie a črevá.
  • Žiadne vyprážané jedlá – nejedzte nič ťažké a hlavne vyprážané.
  • Pite veľa vody – len neperlivú vodu a aspoň hodinu po jedle.
  • Vynechajte kávu a čierny čaj
  • Jedzte čo najviac zeleniny a pite zeleninové šťavy.  

Dnešná zostava vám pomôže rozprúdiť energiu v tele, poriadne natiahnuť stuhnuté svaly a vďaka rotáciám podporíte detoxikáciu tela. Pozície na otváranie hrude podporia prúdenie vzduchu do pľúc a srdca. O to ľahšie sa vám bude prijímať hlboký nádych, ktorý vás preberie zo zimného spánku a naštartuje metabolizmus.

 

  1. Pretočenie do strán

V pohodlnom sede sa cez vystretý chrbát vytočíme do pravej strany. Temenom hlavy sa ťaháme vysoko a udržujeme chrbát rovný. Pohľad smeruje za seba, ramená sú uvoľnené, od uší dole. Neopierame sa o pravú ruku za sebou, len zľahka ju položíme na zem. Chvíľku v pozícii ostaneme a plynulo dýchame. Potom vymeníme strany.

  1. Variácia v mačke – otváranie hrude

V pozícii mačky otvárame hrudník. Natiahneme pravú ruku vysoko hore a pozrieme sa hore za rukou. Podržíme, potom vymeníme strany.

  1. Variácia v mačke - posilnenie tela

V pozícii mačky vystrieme pravú nohu rovnobežne so zemou, spevníme brušné svaly a natiahneme protiľahlú ruku. Ak nevládzeme, necháme len vystretú nohu. Chvíľu podržíme a dýchame. Potom vymeníme strany.

  1. Pes

Z pozície mačky prejdeme do psa, tým že natiahneme vysoko panvu, navážime sa na stehná, postupne prepíname nohy a snažíme sa položiť päty na zem. Dlane sú celou plochou na zemi. Chrbát je široký a ramená uvoľnené, otvorené. Pozícia prebúdza energiu a naťahuje zadnú stranu tela.

  1. Doska

Prejdeme do pozície dosky, kde pevne držíme celé telo rovnobežne so zemou. Dlane sú pod ramenami, pevne zatlačené do zeme. Vťahujeme podbruško a dávame si pozor, aby nám panva nevyskočila vyššie alebo nižšie. Aj hlava je v predĺžení tela. Podržíme aspoň 5 nádychov. Poloha posilňuje celé telo. Je veľmi účinná najmä na spevnenie brušných svalov, chrbtových a rúk.

  1. Stolička

Pomaly zo stoja pokrčíme kolená do podrepu. Vystrieme chrbát a natiahneme ruky. Kolená nesmú predchádzať špičky. Držíme pevne stiahnuté brušné svaly. Podržíme aspoň 5 nádychov. Poloha posilňuje zadok, stehná, brucho, ramená, aktivuje energiu v tele.

  1. Bojovník II

V stoji sa postavíme do širokého postoja. Vytočíme pravú nohu dopredu špičkou, tak aby predná a zadná noha boli pätami v jednej línii. Ruky rozpažíme a ťaháme proti sebe. Pohľad smeruje dopredu. Predné koleno  je nad pätou a smeruje dopredu. Zadnú nohu držíme natiahnutú, chodidlá sú celou plochou na zemi. Podržíme aspoň 5 nádychov. Potom sa zdvihnite do širokého postoja a vymeňte strany. Poloha spevňuje najmä vnútorné stehná, ruky, ramená.

  1. Bojovník II úklon dopredu

Z pozície Bojovníka II s pravou nohou vpredu položíme s výdychom pravý lakeť na pravé koleno. Ľavú ruku natiahneme ponad hlavu, tak aby sme sa vyťahovali len z boku. Vydržíme aspoň 3 nádychy a potom vymeníme strany.

  1. Ardha Matsyendrasana

V sede vystrieme ľavú nohu a pravú pokrčíme. Preložíme cez stehno. Vytiahneme sa cez rovný chrbát vysoko hore a pretočíme telo do pravej strany. Pravá ruka je vzadu zľahka položená na zemi, ľavou si držíme koleno pri tele, vytáčame celý trup, hlavu a pohľad do strany. Chvíľku voľne dýchame a potom vymeníme strany. Pozícia podporuje činnosť orgánov v bruchu, najmä obličiek a pečene a pomáha očisťovať telo od toxínov.