Gravidjoga Do leta vo forme s bruškom aj bez

09.06.2015 12:08

Na stiahnutie:  IMG_3004.JPG

V dobrej kondícii môžeme ostať aj s rastúcim bruškom. Predovšetkým v druhom trimestri, keď sa žena cíti plná síl, je veľmi prospešné nájsť si čas na pravidelný pohyb. Určite to oceníte neskôr, keď už kvôli väčšej váhe nebudete toľko vládať. Čím dlhšie sa vám podarí udržať sa fit, o to rýchlejšie sa vrátite do kondície po pôrode. Nezabudnite, že telo si pamätá, čo pre neho robíte. Doprajte  mu, čo najviac pohybu, kým ešte vládzete cvičiť. Je dobre známe, že tehotná žena nepotrebuje jesť za dvoch, ale dvakrát kvalitnejšie. Tak isto je to aj s pohybom. Ak sa nebudete príliš presiľovať a zvolíte správne a prospešné cvičenie, tak vám pravidelný pohyb môže len pomôcť. 

Joga a tehotenstvo

Joga je skvelým spôsobom ako si vytvoriť pevné a pružné telo. Pomáha predchádzať bolestiam chrbta, hlavy, opuchnutým nohám a iným ťažkostiam spojeným s tehotenstvom. Pravidelným cvičením si udržíte dobrú kondíciu pred aj po pôrode. Okrem toho sa naučíte plne dôverovať svojej intuícii a lepšie vnímať telo a dych. Je dokázané, že ženy, ktoré pravidelne cvičili v tehotenstve, mali rýchlejší a lepší pôrod. Vedeli sa lepšie spojiť so svojím telom počas pôrodu a spontánne nasledovali jeho potreby aj pri silnejúcich kontrakciách. Ich svaly boli pevné a zároveň pružné, čo pomáha aj počas samotnej vypudzovacej fázy. Pôrod môže byť fyzicky veľmi náročný a aj preto je veľmi dôležité ostať v dobrej kondícii, ak ho chceme zvládnuť čo najprirodzenejšie. Cvičenie jogy má pozitívny vplyv aj na zotavenie po pôrode. Vaše telo sa oveľa rýchlejšie vráti do pôvodnej kondície, keď sa mu počas tehotenstva budete  pravidelne venovať.  

Najvhodnejší čas na cvičenie jogy je druhý trimester.

Ak ste jogu pred tehotenstvom necvičili, začnite s ňou práve v tomto období. Prvý trimester je celkovo veľmi náročný na vnútorné zmeny v tele, preto sa neodporúča ani joga. Počkajte si na druhý trimester, a keď sa budete cítiť dobre, začnite pomaly s cvičením. Pokiaľ nemáte rizikové tehotenstvo alebo iné komplikácie, môžete cvičiť koľko vládzete. Naučte sa však plne rešpektovať a nasledovať potreby svojho tela. Tak ako sa mení telo počas tehotenstva, môžu sa meniť aj schopnosti a pocity z jednotlivých cvikov. Cvik, ktorý vám robí dobre v jeden deň, vám môže byť inokedy úplne nepríjemný. Je to normálne a je potrebné len telo počúvať a nechať ho, nech vám ukáže, čo mu robí dobre.      

Dnešná zostava je zameraná na spevnenie celého tela. Môžete ju cvičiť v tehotenstve v druhom trimestri alebo ak sa cítite dobre, tak aj neskôr. Cviky sú vhodné aj pre mamičky na spevnenie po pôrode. S cvičením však začnite až po šestonedelí.

Prajem vám krásne slnečné dni s bruškom.